2021 – Zeven Generaties

Zeven Generaties
Op Moederdag in 2021 ontving ik een duidelijke ingeving om een onderzoek te starten naar ‘de zeven generaties’.
In diverse culturen over de hele aarde is het een vertrouwd gegeven dat de zeven generaties vóór ons beschikbaar zijn als hulpbronnen terwijl het aan óns is om voor minstens zeven generaties ná ons een gezonde natuurlijke leefomgeving door te geven.

Na een aantal schetsen getekend te hebben ontstond het idee om te gaan borduren.
Dit eerste borduursel is vanuit het centrum in ‘vrije flow’ ontstaan.  Eigenlijk zijn er acht generaties in verbeeld. Ik was al met de sterren begonnen toen ik ontdekte dat ik het centrale figuur was vergeten mee te tellen. Terwijl ik deze sterren borduurde voelde het alsof ik verbinding maakte met het ‘onbegrensde potentieel’ van tijdloos bewustzijn.

Zeven Generaties 1, 2021
50x40cm

2200 euro

“Ik”
Al bordurende ontving ik vele inzichten rondom mijn persoonlijke familie systeem. Ook werd me steeds helderder hoe Leven zich leven na leven verder blijft evolueren. 
Het blijft voor mij een wondermooi gegeven hoe ieder mens en dus ook iedere voorouder zijn-, haar- of henzelf als ‘ik’ ervaren heeft. Dit tweede werk laat die bron van ‘ik’ vrij stromen in alle verbeelde generaties. Het is tot nu toe een ‘reis versie’ en is nog niet opgespannen.


Ik, 2021
21x21cm

550 euro

Zo buiten, zo binnen
Al snel groeide er inspiratie om een derde borduursel te maken. Deze versie laat de gelaagdheid van generationeel bewustzijn zien.
Als mens hebben onze voorouders zelf ook hun unieke fysieke levenservaringen (gehad). In de rol van vader, moeder, grootouder en zo verder. Van binnenuit hebben onze voorouders ons echter de bouwstenen geboden voor ons individuele unieke aardse voertuig, via het DNA. Hun levenservaringen hebben indrukken en informatie achtergelaten die wij als volgende generatie op eigen wijze verder laten evolueren. 

Al bordurende ben ik gaan zien dat familiesystemen als grote organismes functioneren. Het is fascinerend te beseffen hoe levens zich binnen generaties opbouwen vanuit de oer en weer terugkeren naar de oer.


Ring of fire, 2021
40X50cm

1500 euro

Integratie
Als er een balans groeit tussen binnen en buiten herstelt ook een gezond besef van persoonlijk domein. Ieder mens is vrij om zelf vorm te geven aan zijn, haar, hen leven. Hoe en of je dat kunt is afhankelijk van in hoeverre je ’thuis’ bent in ‘zelf’.

In mijn eigen leven is het een flinke puzzel geweest om de bouwstenen van generationele informatie zo ver opgehelderd te krijgen dat er een vanzelfsprekender geaard ‘sense of self’ kon groeien. Dit door een familiegeheim dat nog altijd als een onzichtbare olifant in de porseleinkast rondwaart maar waarschijnlijk vooral ook doordat ik pas in 2018 ontdekte dat mijn lichaam als deel van een meerling aan haar prille levensreis begon.

Het ontdekken van dit ‘meerlingdeel zijn’ heeft het mogelijk gemaakt om een duidelijker onderscheid te kunnen ontwikkelen tussen ‘ik’ en ‘ander’.
Dit vierde borduurwerk is voor mij als een soort van ‘punt op de I’ om mijn individuele DNA-strings op orde te krijgen en daarmee ook de laatste van deze serie borduurwerken.


Whole, 2021
40x40cm

1200 euro